Vad är cache för något

Ordet "cache" används ofta i dator sammanhang för att beskriva ett slags minne i datorns mjukvaror och hårdvaror och det används för att snabbt komma åt information som har hämtats vid ett tidigare tillfälle.

I en webbläsare används också ett slags cache-minne som sparar ner alla hemsidor du besöker lokalt på din dator så att hemsidorna inte behöver hämtas ner till datorn varje gång du besöker dem.

Exempel:

  1. Första gången du går in på t.ex hemsida24.se hämtas alla bilder och innehåll ner till din dator.
  2. Andra gången du besöker samma webbadress så är hemsidan redan nersparad på din dator i cache-minnet och då hämtas innehållet inte från internet, utan direkt från cache-minnet istället för att spara bandbredd och tid.
     

Ibland händer det att fel eller gammal information visas på en hemsida eller att t.ex fel designanpassningar används. Då kan det bero på att gammal information ligger sparad i din dator i cache-minnet. Då behöver du rensa det så att hemsidan kan förnyas och visas korrekt.

Det finns olika sätt att rensa cachen på och Google har skrivit en kort artikel om hur man kan rensa cachen för några av de vanligaste webbläsarna här https://support.google.com/accounts/answer/32050


Article was last updated: 2014-12-10


Was this information helpful?

Sorry, we will try to improve it. Thanks to your response!.

That’s great! Thanks for your response.